Om hvordan man får succes med de ting man vælger at gøre…..

I en samtale forleden, nævnte en klient en veninde som har svært ved at tro på sine egne evner. Hun er startet som selvstændig, men har ikke rigtigt haft sit ”gennembrud” endnu, og min klient sagde ”hun skal bare have en succesoplevelse, så kan hun komme til at tro på sig selv”.

Det ville være rart, hvis det virkede sådan. Problemet er, at vores primitive hjerner er uendeligt meget bedre til at registrere det negative end det positive. Da vi rendte rundt i en mere primitiv verden, var det en virkeligt vigtig egenskab at kunne scanne savannen for rovdyr, eller opdage potentielle farer i god tid.

Problemet er, at i dag lever vi ikke i en primitiv verden, men i et samfund der, både i tempo og kompleksitet, stiller ekstremt store krav til vores hjerner.

Derfor har hjernen brug for flere positive end negative oplevelser, for at have tillid til dem. 3:1 betrages som den mindste ratio der skal til for at tippe vægtskålen i den positive retning[1], og kan vi nå op på 6:1 (eller højere) så øger det vores tro på at vi kan få succes ganske betragteligt. (Vi har også færre sygedage, præsterer bedre og er mere kreative, men det tager vi en anden gang).

Hvorfor er det nu relevant?

Fordi vi altid vil forsøge at ”bevise” vores egne indre overbevisninger. Dem der ligger til grund for den måde vi ser verden. Så hvis vi ikke TROR vi kan få succes med det vi sætter os for, så er sandsynligheden for at få succes, meget lav. Og en enkeltstående succes vil ikke være nok til at ændre en overbevisning om at vi ikke kan få succes, selvom det øger muligheden for at vi kan begynde at skubbe vores overbevisninger i en mere positiv retning.

Det kræver bare en bevidsthed om at der er noget man gerne vil ændre, for ellers afviser vi ganske enkelt de ting, der ikke passer til vores indre verdensbillede, og stoler ikke på vores evner til at få succes. Vi har en ide om, at hvis vi arbejder hårdt og forfølger vores mål, så får vi succes. Men man bliver nødt til at have tillid til sine egne evner først, for ellers vil man forsøge at modbevise sig selv og henfalde til tvivl og selvkritik, uanset hvor meget man har succes efter ydre parametre.

Den tager vi lige igen: Man kan GODT få succes, selvom man ikke inderst inde tror på det. Man kan sagtens være supergod til det man gør, uden selv rigtigt at tro på at det har værdi for andre. Men før man ændrer sin hjerne, så de gamle overbevisninger bliver overskrevet, så vil man altid frygte den dag man bliver afsløret som en svindler (ægte svindlere frygter iø sjældent afsløring) og ens succes smuldrer væk mellem fingrene. Og hvor fedt er det at have succes, men aldrig kunne nyde den, sådan *rigtigt*?

Tror du på, at du få succes med det du sætter dig for?

At det du kan tilbyde verden, har værdi?

 

[1] Nørdet bonusinfo; Det kaldes ”Losada linjen”, efter den forsker som beskrev fænomenet, og selvom selve udregningen er omdiskuteret, så er menneskers behov for flere positive indput for at opveje et negativt et veldokumenteret faktum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste opdateringer. Du får også en gratis gave!

Klik HER for at download uden tilmelding.

Samtykke

Tak! Du vil få en e-mail snarest med et link til din gratis gave.