Skip to main content

Hvornår bliver du afsløret?

Hvornår finder verden ud af, at du i virkeligheden er en bedrager? Der i virkeligheden slet ikke er så fantastisk, som alle går og tror?

Hvornår opdager de mennesker der roser dig, at det hele bare er snyd og svindel? At du slet ikke evner det ansvar du har, eller besidder de egenskaber de tillægger dig? At når noget lykkes for dig, skyldes det held og har intet at gøre med at du er god til det du gør?

Du kender den godt, ikke? Den der nagende følelse af tvivl, der forplumrer enhver succesoplevelse. Følelsen af at være en bedrager.  Ikke at være den folk tror. Frygten for at blive afsløret, udstillet, udstødt, latterliggjort, hånet….

Ikke at det ville komme som et chok hvis det skete. Det forestiller du dig i hvert fald ikke. Det er kun et spørgsmål om tid. Faktisk, er det rent held, at det ikke er sket endnu. At ingen har afsløret dig, afsløret sandheden om dig, som den bedrager du er.

Du er ikke den eneste der har det sådan. Selv meget succesrige mennesker oplever at føle sig som bedragere der vil blive afsløret som værdiløse. På engelsk kaldes det “impostor syndrome” – “bedrager-syndrom”. Lad mig fortælle dig en lille hemmelighed: Du vil aldrig blive afsløret. Der er ikke noget at afsløre (medmindre du er hemmelig spion eller begår underslæb eller den slags, så skal du nok se dig over skulderen, men alle os andre…nix). Din hjerne laver tricks med dig.

Den tolker en kombination af undervurdering af dine evner – og overvurdering af andres. Det kan man illustrere sådan her:

Den figur er ikke lavet specielt til dig. Sådan tænker alle, der undervurderer sig selv. Interessant ikke?

Vil du høre noget sjovt? Mennesker som faktisk ikke HAR rasende meget at byde på, har langt større tendens til at overvurdere deres egne evner. Så alene det at du undervurderer dig selv, fortæller noget om, at du faktisk har ret meget at byde på.

Kunne du forestille dig, at slippe overbevisningen om at være en bedrager, og få et mere realistisk syn på dine evner? Ja?

Så er her en lille opgave:

Næste gang den stemme kommer, den du ved nok, der fortæller dig at du er en bedrager og i VIRKELIGHEDEN ikke duer…så prøv at spørge den hvilke beviser den har på det. Udfordr din egen negative tankegang lidt, og spørg dig selv om, hvornår du egentligt nogensinde har set beviser – håndgribelige beviser – på at du faktisk er lidt dummere end andre menneskers børn. At du fejler. At du ikke kan leve op til hverken ansvar, forpligtelser eller forventninger.

Mit bud vil være, at du møde rungende tavshed. At du ingen beviser har, når du udfordrer den stemme lidt. Og du vil kunne se tilbage på dit liv og konstatere, at du har måske nok haft udfordringer, men du har jo klaret dem. Du løste det. Du levede op til ansvaret selvom det var svært. Du løftede opgaven.

Så sej er du nemlig!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste opdateringer. Du får også en gratis gave!

Klik HER for at download uden tilmelding.

Samtykke

Tak! Du vil få en e-mail snarest med et link til din gratis gave.