Hvad bruger du din diagnose til?

Det er måske et løjerligt spørgsmål, men jeg mener det skam helt alvorligt.

Hvad bruger du den til?

Er den din identitet?

Dit netværk?

Din forklaring?

Dit springbræt?

Eller er den måske din begrænsning?

Din undskyldning?

Nu begynder jeg at blive provokerende, jeg ved det godt. Det er sådan set også helt alvorligt ment.

For at få en diagnose, kan være befriende. Det kan være et springbræt til nye styrker og nye muligheder. Til at slippe tanken om det man har kunnet og frustrationerne over det man IKKE kan, og i stedet begynde at fokusere på det man KAN. Det kan også være en undskyldning for ikke at tage ansvar for sit liv.

Jeg har fået adskillige diagnoser gennem mit voksenliv. Social angst, astma, birkepollen-allergi, sarkoidose (en bindevævssygdom), fibromyalgi, slidgigt, hypermobilitetssyndrom og min personlige favorit (fordi jeg er en nørd der elsker bøvlede ord): schmorlske impressioner med modic type 2 forandringer. På dansk; en rygskade. Jeg er også allergisk overfor de fleste antibiotika og penicillintyper, og er laktose- og hvedeintolerant. Sagde nogen ”byggesjusk”?

Ingen af diagnoserne definerer mig i dag. Den sociale angst har jeg sluppet fuldstændigt. Jeg betragter ikke nogen af de fysiske diagnoser som begrænsninger. Det har været en lang rejse.

Da min læge gav mig diagnosen ”fibromyalgi” var der gået 1½ år siden jeg var blevet indlagt med voldsom betændelse i alle kroppens led. (Det var iø i den ombæring jeg fik diagnosen ”Sarkoidose”). Mine led var stadig ikke rigtigt gode, jeg havde ondt og var træt og uoplagt. Jeg blev rasende, jeg havde ikke bedt om ”lær at leve med det”, jeg havde bedt om løsningsforslag.

Efterfølgende tænkte jeg, at det her kunne jeg ikke hitte rede i alene, og meldte mig ind i et fibromyalgi-netværk. Og fik et chok af den anden verden, første gang nogen omtalte sig selv som ”fibber”. Hvad f**?!? Jeg var da ikke en sygdom som havde et menneske – jeg var et menneske som havde en sygdom! Da jeg var ovre den initielle krise og var færdig med at være vred, gik det stille og roligt op for mig, at det netværk kunne jeg ikke bruge til noget. For hver gang nogen skrev om at de havde prøvet noget der virkede, eller havde fået det bedre, reagerede folk med vrede og modstand.

Som om det var et personligt angreb på deres ret til at have det dårligt. Til at være begrænset. Et angreb på deres identitet som ”offer” for en kronisk lidelse.

Jeg forstår godt at det er rart at have et netværk af mennesker der forstår hvad man oplever. Absolut! Der er stor hjælp af hente i, ikke at være alene. Men hjælper man for alvor sig selv og andre, ved at skabe en fælles historie om sine begrænsninger? Eller kunne man være fælles om at fortælle den gode historie i stedet? Støtte og opmuntre, i stedet for at trøste og ynke?

Skal en diagnose betyde at man har fokus på sine begrænsninger?

Jeg har oplevet det samme i flere netværk for mennesker med kroniske lidelser. En insisteren på at holde fast i historien om at ”sådan kan man ikke når man har denne lidelse”!

Hvad nu hvis nogen kan? Er det så held? Er de ikke ”rigtigt” syge?

Hvor mange skal kunne, før du også ville tro på at du kunne?

Hvad forhindrer dig i at være den første?

Frygt?

For fiasko?

For forandring?

For at få succes med forandringen og miste den del af din identitet som ligger i den historie du fortæller om dig selv som et menneske med begrænsninger?

Forleden talte jeg med en meget klog kvinde. Hun har levet i mange år med en diagnose på en kronisk sygdom, og jeg har fulgt hendes rejse gennem den oplevelse. Hun sagde; Inden jeg beklager mig til andre over hvordan jeg har det, har jeg lært at stille mig selv spørgsmålene: er det her interessant for andre mennesker at høre på? Er det noget jeg får det bedre af at fortælle om?”. Hvis svaret er nej – og det er det oftest – så lader jeg være.”

Såååå, hvad bruger du din diagnose til?

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste opdateringer. Du får også en gratis gave!

Klik HER for at download uden tilmelding.

Samtykke

Tak! Du vil få en e-mail snarest med et link til din gratis gave.