0

 Offentlige ledere står i vejen for sig selv

Som leder i det offentlige er man i et konstant krydspres, hvor man skal balancere hensynet til borgerne, medarbejderne og budgettet.

I en travl hverdag, kommer fokus hurtigt til at ligge på at få enderne til at nå hinanden. Måske kan du godt se at en medarbejder ser lidt træt ud, men det gør vi jo alle sammen, og beslutningen om at tale med hende bliver skudt bagud i bevidstheden. Senere.

Alt for ofte bliver senere til ”aldrig”, eller et par hurtige ord på vejen. ”Jeg forstår dig godt, men….”

Endnu en sygemelding tikker ind, du kan mærke stressniveauet stiger og knuden i maven vokser mens du går ind til gruppen og spørger hvem der kan blive længere tid. Undvigende blikke. Du er ikke overrasket over hende der melder dig, egentligt ved du godt at hun gør det fordi hun er for usikker til at sige nej, men lige nu fylder lettelsen over ikke at belaste vikarbudgettet mere.

De gode tanker om social kapital, tillid, samarbejde og gensidig respekt, drukner i sygemeldinger, travlhed og frustrationer fra både borgere, pårørende og medarbejdere.

Et krav ovenfra kommer dumpende. En medarbejder skal udvælges til at være tovholder på en implementering. Det er en skodopgave. Ulønnet ekstraarbejde, lange timer, flere opgaver. Du kan se desperationen i dine medarbejderes blikke da du fortæller om det. Og vælger selv at tage opgaven. Du kan ikke overskue det, men du kan heller ikke overskue vreden fra pressede medarbejdere.

Måske overvejer du at sige op. Sige stop. Finde noget mindre udfordrende, mindre utaknemmeligt, et sted med mere glæde.

Det var ikke det her du ønskede, da du blev leder. Du ville skabe en fantastisk arbejdsplads. Hvor arbejdsglæde, sammenhold og faglighed gik hånd i hånd. Hvor i kunne være fælles om at fortælle den gode historie.

Den gode nyhed er, at det ikke er for sent at opnå. Du har nogen fantastiske ressourcer i dine medarbejdere; sammenholdet og arbejdsmoralen har i allerede. Sandsynligvis vil der kun skulle få ændringer til, for at du kan skabe den arbejdsplads du drømmer om.

En arbejdsplads hvor du udnytter dit fulde potentiale, og formår at støtte alle dine medarbejdere positivt, midt i en travl hverdag. Hvor høj faglighed, medarbejderglæde og optimal udnyttelse af ressourcerne går hånd i hånd, og hvor i har forståelse for de positive aspekter af stressede perioder.

“Det har vi ikke tid til”, er ofte standart-svaret, når der ikke er tale om “skal”-opgaver.

Men har du tid til at lade være?

Leave a Reply