Om veje, forandringer og at være ukomfortabel

Hvordan går det med nytårsforsætterne?

Har du fået skabt de forandringer du ønskede? Eller er minderne om dem, allerede reduceret til en svag følelse af dårlig samvittighed, gemt væk under alle de gode forklaringer..du blev syg…du fik travlt…du var træt..ikke lige nu…senere….

Måske prøvede du aldrig rigtigt, fordi dine forsætter var baseret på noget du *burde*, mere end et oprigtigt ønske om at gøre noget anderledes, baseret på grundige overvejelser om hvilken værdi forandringen ville medføre for dig. Dårlig samvittighed har aldrig været en særlig varig motivationsfaktor..

Men måske kom du faktisk godt i gang i et stykke tid. Nogen uger. Det meste af januar. Noget af februar. Så blev du syg, eller børnene blev syge, eller du fik travlt på jobbet eller der skete noget andet der gjorde at du afbrød de spirende rutiner. Og så var de ikke blevet en integreret del af din hverdag endnu, så pludseligt skulle du starte forfra igen…eller sådan føltes det…og det kan du også godt overskue…lidt ad gangen…lidt her og lidt der…du er egentligt heller ikke villig til at opgive…

Problemet er, at i modsætning til dem der aldrig rigtigt kom i gang, så føles det ikke nemt at holde op. Uanset hvad du gør, så er det ukomfortabelt. Du kan ikke længere falde tilbage i de gamle vaner uden at vide at det er det du gør, de er ikke længere et trygt tilholdssted som de var tidligere. Men de nye vaner er heller ikke komfortable, de kræver stadig en aktiv indsats – mentalt og fysisk – og du skal bruge ressourcer på at holde fast i dem.

Det er der en rigtig god forklaring på. For når man har forandret noget i den måde man plejer at gøre tingene på, så begynder hjernen at bygge nye ”veje”. Nye tankebaner, der passer til forandringen (i hvert fald hvis man modstår dens første forsøg, som er at få os væk fra forandringen og tilbage i vanetænkningen). Samtidigt vedligeholder hjernen kun vejnet der faktisk bliver brugt. Dvs., i takt med at du ikke længere tænker i de gamle baner, men holder fast i at tænke i de nye, så begynder de gamle stille og roligt at blive brudt ned.

Så når du står et sted, hvor du er ved at bygge en ny vej, men det er ikke en motorvej endnu, bare en lille landevej med et par huller i asfalten hist og pist…og din gamle motorvej står stort set ubenyttet hen, og derfor begynder der også at komme huller i den…mælkebøtter der bryder op gennem asfalten….frostsprængninger…revner…så er det ukomfortabelt uanset hvilken vej du vælger.

Det er en helt naturlig del af en forandringsproces. Du kan altid vælge at begynde at bruge motorvejen igen, men det vil tage et godt stykke tid før din landevej er væk, og din motorvej igen er glat og nem.. du kan også vælge at blive ved med at tage landevejen, og ligesom herude i verden, vil de mest trafikerede veje også blive udbygget til at svare til trafikken, og de gamle ubenyttede vil henfalde over tid.

Hvilken vej vælger du?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig og få en gratis gave!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de nyeste opdateringer. Du får også en gratis gave!

Klik HER for at download uden tilmelding.

Samtykke

Tak! Du vil få en e-mail snarest med et link til din gratis gave.